Η πρώτη έκδοση του διαγωνισμού χρονολογείται το 2010. Έκτοτε, συνδιοργανώνεται κάθε δύο έτη από την MEF (Moto Engineering Foundation) και την TechnoPark Motorland. Επιπλέον συνιστά έναν επίσημα αναγνωρισμένο διαγωνισμό της FIM (Federation lnternationale de Motocyclisme), η οποία αποτελεί το παγκόσμιο διοικητικό σώμα των αγώνων μοτοσικλέτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εγκαταστάσεις της συναρπαστικής πίστας της Αραγονίας, πέραν του MotoStudent, φιλοξενούνται ίσως τα τρία σημαντικότερα πρωταθλήματα μοτοσικλέτας: το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FΙΜ Superbike το Ισπανικό Πρωτάθλημα Road Racing (RFME).

Επομένως, όπως ήταν φυσικό, το κύρος που αποπνέει η σύμπραξη όλων αυτών των σπουδαίων οργανισμών, προσέλκυσε από την αρχή το ενδιαφέρον πολλών ομάδων από διάφορα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, καθώς επίσης απέσπασε την στήριξη εταιρειών κολοσσών στο χώρο, όπως η Honda και η Dunlop.
Στην επόμενη έκδοση του διαγωνισμού, αναμένεται να υπάρξει ρεκόρ συμμετοχών στην ιστορία του, μέσω της προσθήκης νέων ομάδων τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ασία. Με τη δική μας συμμετοχή μάλιστα,θα γίνουμε η δεύτερη ελληνική ομάδα στη διοργάνωση, αφού η τέταρτη έκδοση του διαγωνισμού, περιλάμβανε την πρώτη συμμετοχή της ομάδας University of Western Macedonia, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.


MotoStudent V

Οι συμμετέχοντες φοιτητές της 5ης έκδοσης του διαγωνισμού MotoStudent V, καλούνται να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα project αγωνιστικής μοτοσικλέτας, το οποίο θα αξιολογηθεί και θα δοκιμαστεί σε μια τελική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις Motorland στην πόλη Alcañiz της Ισπανίας, τον Οκτώβριο του 2018. Πιο συγκεκριμένα, σε περίοδο τριών εξαμήνων (01/2Ο17 – 10/2018), η ομάδα πρέπει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει το αγωνιστικό πρωτότυπο, σε πρότυπα Moto 3. Επιπλέον καλείται να συνθέσει μία εκτενή εργασία, μέσω της οποίας θα αναλύει τη σχεδίαση της μηχανής, θα αναπτύσσει μια καινοτομία στον τομέα των αγωνιστικών μηχανών και θα παρουσιάζει ένα υποθετικό project βιομηχανικής παραγωγής του πρωτοτύπου. Κατά τη διάρκεια της τελικής εκδήλωσης, η οποία διαρκεί 4 μέρες, στην πίστα MotorLand Aragon, γίνεται η βαθμολόγηση των δύο μερών του project της ομάδας. Αρχικά, κατά τη φάση MS1 , παρουσιάζεται η εργασία από μέλη της ομάδας στην κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούμενη από στελέχη επιχειρήσεων βαθμολογεί τα επιμέρους κομμάτια της. Έπειτα, κατά τη φάση MS2, το πρωτότυπο, αφού περάσει από τεχνικό έλεγχο, λαμβάνει συμμετοχή σε μία σειρά από στατικά και δυναμικά αγωνίσματα, με τελευταίο τον αγώνα ταχύτητας μεταξύ όλων των πρωτοτύπων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

All team from Motosrudent, aerial drone photography


Motostudent Trophy